Nevyhadzujte melónové jadierka, radšej ich uvarte: Výsledok vás šokuje

Milujeme červený melón a zvlášť počas horúcich letných dní. A však o jeho jadierka príliš nestojíme. Zvyčajne ich považujeme za odpad a vyhadzujeme.

Teraz vám prezradíme, čo melónové jadierka obsahujú a aké sú ich zdravotné prínosy, už ich viac určite nevyhodíte.

Jedným z ich najväčších prínosov je vplyv na zlepšenie trávenia. Musia však byť rozdrvené, inak črevami len celé prejdú bez toho, aby sme zužitkovali ich obsah.

Ďalšou podmienkou pre absorpciu niektorých látok je to, že sa musia uvariť. Aj bez varenia získa telo mnohé vitamíny a minerály, no ostatné dôležité substancie zostanú nevyužité.

Aké prínosy majú melónové jadierka

Z množstva zdravotných prínosov spomeňme aspoň tie najdôležitejšie:

  • vysoký obsah vlákniny podporuje tráviaci systém
  • odstraňujú črevné parazity
  • liečia zápaly v tráviacom trakte
  • regenerujú pečeň po žltačke
  • pozitívne vplývajú na svaly
  • zlepšujú pamäť
  • rozširujú krvné cievy a znižujú krvný tlak
  • pôsobia diureticky (odstraňujú nahromadenú vodu z tela a opuchy)

Ich blahodárny vplyv na močový systém je hlavným dôvodom, prečo mnohí lekári odporúčajú melónové jadierka pri problémoch s močovým mechúrom a močovými cestami. Navyše dokážu aj odstraňovať, prípadne podporovať vyplavovanie obličkových kameňov.

Čo skrývajú melónové jadierka

Melónové jadierka obsahujú vysoké množstvo látky nazývanej citrulín. Ide o organickú zlúčeninu so silnými antioxidačnými účinkami.

Táto substancia tiež rozširuje cievy, znižuje vysoký krvný tlak, predchádza angíne pectoris a artérioskleróze. Tým všetkým zabezpečuje výrazne lepšie prekrvenie tela a celkovo podporuje činnosť srdcovocievneho systému.

Okrem toho obsahujú melónové jadierka aj vysoké množstvo ďalších nutričných látok, ako sú: železo, horčík, vápnik, mangán a vitamíny A, B-komlex a C.

Recept na domáci čaj z melónových jadierok

Na prípravu čaju budete potrebovať tieto suroviny:

  • 4 polievkové lyžice melónových jadierok
  • 1,5 až 2 litre vody

Príprava:

Postupujte nasledovne:

  1. Melónové jadierka najprv rozdrvte alebo pomeľte.
  2. Potom ich vložte do hrnca, zalejte vodou, zakryte pokrývkou a varte 15 minút na miernom ohni.
  3. Po dovarení čaj sceďte a nechajte vychladnúť.

Užívanie

Pripravený čaj pite v priebehu dňa. Vyrobené množstvo si rozdeľte na 2 dni. Potom si dajte jeden deň pauzu a znova 2 dni pite.

Čaj užívajte týmto spôsobom niekoľko týždňov.

Odkladajte si melónové jadierka postupne v priebehu leta, pretože toto ovocie nie je dostupné vždy. Ak aj z dovozu ho majú, v zime býva pomerne drahé.

Alternatívou je kupovať si priamo jadierka, tie však dostať len v niektorých špecializovaných obchodoch so zdravou výživou, prípadne ich nemusia mať vždy na sklade.

ZDROJ: universonatural.social

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>