Čistenie zubov so sódou bikarbónou: Je to bezpečné alebo nie?

Woman in front of a mirror brushing her teeth

Sóda na pečenie alebo bi-uhličitan sodný je spoločnou pomôckou pre každú kuchyňu na celom svete. Veľmi používaný na pečenie, varenie a čistenie, sóda sa používa aj ako obľúbená alternatíva na čistenie zubov. Toľko, že viaceré spoločnosti na výrobu zubných pastov začali obsahovať sódu na pečenie ako jednu zo zložiek v zubných pastách. Sóda na pečenie funguje ako vynikajúci prostriedok proti tvorbe plakov pomocou čaju, kávy a tabaku, čím vám zapožičia tie lesklé perleťové biele. Ale je to skutočne bezpečné?

Keď sóda prichádza do kontaktu s vodou, vytvára alkalický roztok, ktorý uvoľňuje voľné radikály, ktoré uľahčujú bielenie zubov. Existujú aj ďalšie výhody čistenia zubov s jedlom sóda okrem jasnejšie úsmev. Útok na tvorbu plakov zabraňuje zubnému kazu, tvorbe dutín a ochorenia ďasien vo veľmi veľkom rozsahu. Tiež bojuje proti zápachu tým, že vyrovnáva kyslé hladiny zvyškových potravín. Ďalej pomáha pri liečbe bolestivých vredov v ústach. Alkalická kombinácia jedlej sódy a vody neutralizuje kyslú povahu vredov a umožňuje vám vychutnať si jedlo v pokoji. Avšak kefovanie s jedlom má aj vlastný podiel rizík:

1. Nie tak dobre zabalené ako zubná pasta:Je to nepríjemné. Čistenie zubov s jedlom môže byť lacné, ale určite nie je čisté. Výrobcovia sódy na pečenie nezbavili šikovný obal, ktorý nájdete medzi väčšinou zubných past.

2. Nestačí bojovať s dutinami: Odborníci naznačujú, že sóda na pečenie nie je sama o sebe schopná bojovať s plaketou, pretože nemá schopnosť zabíjať baktérie, ktoré by nakoniec pridali k tvorbe plakov. Chýba tiež dostatočné množstvo fluoridu, ktoré je potrebné na zabránenie dutín.

3. Môže poškodiť sklovinu: Ak sa nepoužíva v správnom pomere, sóda pečenia môže dokonca skončiť poškodením zubnej sklovinya viesť k zubnému kazu.

4. Môže spôsobiť poškodenie ďasien: Rovnako ako nadbytok môže opotrebovať sklovinu, podobne ak sa nepoužije, vedomé pečenie sódy môže spôsobiť problémy s ďasnami.

5. Nie je dobré pre zubné lepidlo:Opakované používanie jedlej sódy môže zmäkčiť lepidlo, ktoré sa používa na uchytenie priečok a podobných úchytov, a tiež ponechať tmavé škvrny. Preto sa odporúča, aby sa ľudia, ktorí používajú rovnátka, držali ďalej.

6. Je zrnitá a ponecháva nepohodlnú vedľajšiu chuť: Cíti sa zrnitá a nemá najlepšiu chuť. Aby ste zabránili odborníkom v oblasti chuti, navrhujete miešanie sódy s vašou zubnou pastou alebo ju skúste v kombinácii s inými príchuťami, ako je mäta pieporná, glycerín alebo jahoda.

Väčšina z vyššie uvedených problémov by mala vzniknúť len vtedy, ak sa sóda na pečenie nepoužíva s dostatočným uvážením. Nasledujúce tipy vám pomôžu získať maximálne výhody čistenia zubov s jedlom.

  • Sóda a citrónová šťava alebo ocot : Lemon sa skladá z vynikajúcich bieliacich schopností. Môžete miešať citrónovú šťavu alebo ocot so sódou a nechajte ju sedieť po dobu dvoch až troch minút, kým ju opláchnite studenou vodou. V prípade octu si môžete zuby čistiť pravidelnou zubnou pastou, aby ste sa zbavili chuti octu.
  • Sóda na pečenie a výťažok z mäty piepornej zeleniny : Na zvládnutie tejto podivnej chuti sa môžete zmiešať s nádychom extraktu z mäty piepornej na vzrušujúcu chuť.
  • Sóda na pečenie s jahodou: Je známe, že jahody majú vysoké oxidačné vlastnosti. Môžete použiť dužinu celej jahody a urobiť jej pastu s pečivou sódu a naniesť ju na zuby, čo vám prinesie biele zuby.

ZDROJ:food.ndtv.com

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>